Ανοσία, Biobran και Αυτοάνοσα

Αυτοάνοσο σε ένα μη ρυθμισμένο ανοσοποιητικό

Όταν λανθασμένα, το ανοσοποιητικό επιτίθεται εναντίον του ίδιου του εαυτού του, στοχεύοντας τα ίδια του τα όργανα, μιλάμε για αυτοάνοσο σύνδρομο. Για μια αλληλουχία δηλαδή συνθηκών που οδηγούν το ανοσοποιητικό σε λανθασμένο συναγερμό εναντίον κάποιου φανταστικού εχθρού που στη συγκεκριμένη περίπτωση συμβαίνει να είναι κάποιο μέρος του ίδιου του σώματός το οποίο κανονικά προστατεύει.

Τι πυροδοτεί το αυτοάνοσο στον οργανισμό;

Τα περισσότερα αυτοάνοσα εμφανίζονται μετά από κάποια ερεθίσματα, όπως οι ιογενείς λοιμώξεις, το φως του ήλιου και άλλα. Τους περισσότερους από τους παράγοντες αυτούς δεν μπορούμε ακόμη να τους κατανοήσουμε αλλά πρέπει να παραδεχθούμε πως η γήρανση, το άγχος, οι ορμόνες ή η εγκυμοσύνη, μπορούν να τα επηρεάσουν σημαντικά.

Τα ενεργοποιημένα κύτταρα ΝΚ βοηθούν το σώμα να επαναρυθμιστεί

Η συνήθης πρακτική στα αυτοάνοσα είναι η αντιμετώπιση του συμπτώματος με χρήση ανοσοκατασταλτικών ουσιών οι οποίες προσπαθούν να “ηρεμήσουν” το ανοσοποιητικό και να το οδηγήσουν σε μια “επανεκκίνηση” ελπίζοντας οτι η διαδικασία αυτή θα το βοηθήσει να “ξεμπλοκαριστεί” και να ρυθμιστεί πάλι στα φυσιολογικά του επίπεδα.

Υπάρχει όμως και μια μικρή ομάδα των λεμφοκυττάρων που αντί των πολύπλοκων διαδικασιών ενεργοποίησης και επίθεσης στον ξένο εισβολέα που ακολουθεί ο μηχανισμός των μακροφάγων, των Τ και των Β κυττάρων, χρειάζονται μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται nk (natural killers δηλαδή φυσικοί φονείς).

Η ενεργοποίησή τους πυροδοτεί “ρύθμιση του ανοσοποιητικού” μέσω της παραγωγής φυσικής ιντερφερόνης. Προσφέρει άμεση θωράκιση απέναντι στους εισβολείς επαναφέροντας το όλο σύστημα από κατάσταση “πανικού” σε φυσιολογική. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα ΝΚ-κύτταρα θεωρούνται σημαντικά για την προστασία του ανθρώπινου σώματος.

Χρήση του Biobran σε αυτοάνοσα σύνδρομα

Η ενεργοποίηση των κυττάρων ΝΚ και η αντιφλεγμονώδη δράση του Biobran, είναι ο σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να λαμβάνεται θετικά υπ’ όψη στα αυτοάνοσα.

Τα αυτοάνοσα σύνδρομα μπορεί να βρίσκονται σε “έξαρση” ή “ύφεση” συμπτωμάτων. Αν το πρόβλημα είναι σημαντικό και σε έξαρση, οι γιατροί θα συστήσουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να μειώσουν την ένταση της αυτοεπίθεσης. Έτσι, σε δριμείας μορφής αυτοάνοσο όπου πιθανώς υπάρχουν υψηλές δόσεις ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων τότε δεν χρειάζεται χορήγηση μαζί και Biobran εκτός αν σας το συμβουλέψει ο γιατρός. Οι λόγοι είναι οτι

α) τα χημικά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα όταν χορηγούνται σε μεγάλες δόσεις, είναι τόσο δυνατά ώστε στη πράξη απενεργοποιούν την όποια δράση του Biobran και
β) οι δύο θεραπείες είναι σε αντιδιαστολή η μία με την άλλη, με την έννοια ότι δεν μπορούμε να “ρυθμίσουμε” μια φυσιολογική ανοσία τη στιγμή που την καταστέλλουμε δυναμικά.

Όμως, σε ελαφριάς μορφής αυτοάνοσο ή αν τα συμπτώματα είναι σε ύφεση για αρκετό χρονικό διάστημα και δεν υπάρχουν υψηλές δόσεις από ανοσοκατασταλτικά, θα μπορούσε συμπληρωματικά να χορηγηθεί Biobran ως βοήθεια στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού.

Δοσολογία του Biobran σε αυτοάνοσα σύνδρομα

Η χρήση του Biobran σε αυτοάνοσα σύνδρομα έχει ρυθμιστικό ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος και ο κανόνας είναι: “χαμηλές δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα“.

Η γενική ημερήσια δοσολογία για ένα κανονικό σωματικό βάρος (~70 κιλά) είναι 500mgr (2 ταμπλέτες των 250mgr ή μισό φακελάκι σκόνη των 1000mgr), ενώ θα μπορούσε να φτάσει τα 1000mgr (δείτε ακόμη: δοσολογίες Biobran).

Προφυλάξεις στα αυτοάνοσα από τη χορήγηση Biobran

Θα πρέπει να έχετε κατά νου πως αν η δοσολογία του Biobran πρέπει για οποιοδήποτε ιατρικό λόγο να είναι μεγαλύτερη από την συνιστώμενη (πχ σε παράλληλη λοίμωξη), ίσως τα συμπτώματα επιδεινωθούν για μια περίοδο ενός μηνός πριν αρχίσουν να ελαττώνονται. Ο λόγος είναι (και αυτό δεν έχει διαψευστεί από τρίτους) ότι οι ασθενείς με αυτοάνοσες ασθένειες έχουν χαμηλή δράση ΝΚ-κυττάρων και επαγωγικά διακύμανση μακροφάγων κυττάρων.

Σε αυτές τις συνθήκες το Biobran ενισχύει το ανοσοποιητικό μέχρι να έλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα τα ΝΚ-κύτταρα και μακροφάγα. Δηλαδή, αν βρει το Biobran μια εξασθενημένη ανοσία, θα την ενισχύσει μέχρι να τη φτάσει στα φυσιολογικά επίπεδα και μετά την κρατά σταθερή. Η δραστηριοποίηση δηλαδή των λευκών κυττάρων – πριν επέλθει ισορροπία-, ενισχύει τα συμπτώματα της ασθένειας για περίπου ένα μήνα αφ’ ότου άρχισε η λήψη του Biobran.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνουμε: σταδιακή αύξηση 500mgr ανά βδομάδα.

Σχολιάστε