Ναττό: Ένα λειτουργικό τρόφιμο

Ένα λειτουργικό τρόφιμο βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος

Το Nattō, είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό τρόφιμο που παρασκευάζεται από ολόκληρα φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση με Bacillus subtilis natto. Σερβίρεται συχνά ως φαγητό πρωινού με ρύζι, με μουστάρδα καράσι, σάλτσα σόγιας και μερικές φορές γιαπωνέζικο κρεμμύδι.

Στην Ιαπωνία, είναι πιο δημοφιλές στις ανατολικές περιοχές, Kantō, Tōhoku και Hokkaido. Έχει ιδιάζουσα γεύση, ισχυρή μυρωδιά, κολλώδη, γλοιώδη υφή. Έρευνα του 2009 αποκάλυψε ότι το 70,2% των Ιαπώνων βρίσκουν τη γεύση του ευχάριστη, ενώ άλλοι που μπορεί να μην τη βρίσκουν τόσο ευχάριστη εξακολουθούν να το τρώνε για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία του κυκλοφορικού.

Η προέλευση του ξεκινά την περίοδο 1050, όπου φασόλια σόγιας που έβραζαν, αφέθηκαν σε αχυρένια σακουλάκια τα οποία όταν ανοίχτηκαν λίγες μέρες αργότερα, είχαν ζυμωθεί.

Η παραγωγή του σε άχυρο άλλαξε την περίοδο 1912, όταν επιστήμονες ανακάλυψαν τον Bacillus subtilis, όπου απλοποιήθηκε η εμπορική παραγωγή του επιτρέποντας πιο συνεπή αποτελέσματα.

Για την παραγωγή του, προτιμώνται τα μικρότερα φασόλια σόγιας, καθώς η διαδικασία ζύμωσης θα μπορεί να φτάσει στο κέντρο του φασολιού πιο εύκολα. Τα φασόλια πλένονται και μουλιάζονται σε νερό για 12 έως 20 ώρες για να αυξηθεί το μέγεθός τους. Στη συνέχεια, μαγειρεύονται στον ατμό για έξι ώρες και αναμειγνύονται με το βακτήριο Bacillus subtilis, γνωστό ως nattō-kin στα ιαπωνικά. Το μείγμα ζυμώνεται στους 40 °C για 24 ώρες, στη συνέχεια, ψύχεται και ωριμάζει στο ψυγείο για μία εβδομάδα για να επιτρέψει την ανάπτυξη της ελαστικότητας.

Το Nattō έχει διαφορετική θρεπτική αξία από την ωμή σόγια, χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες και περισσότερα λιπαρά οξέα που παράγονται από τον Bacillus subtilis.

Έχει 55% νερό, 18% πρωτεΐνη, 11% λίπη, 5% φυτικές ίνες και 5% σάκχαρα. Επίσης είναι πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, πρωτεΐνης, καλίου, βιταμινών Β6, Β2 και Ε.Η σημαντική του ιδιότητα είναι η ευεργετική επίδραση στο κυκλοφορικό του αίματος και στα προβλήματα αθηρωματικής πλάκας.

Το Natto NKCP είναι παράγωγο του φυτικού τροφίμου φυσικής ζύμωσης ναττό και παράγεται με φυσική ζύμωση του bacilli subtilis natto φυτικών συστατικών δημητριακών (κύρια σόγιας) και ως βασικά συστατικά του περιέχει τις πρωτεΐνες Βακιλοπεπτιδάση F και Ναττοκινάση.

Είναι απαλλαγμένο τόσο από την ιδιάζουσα οσμή και γεύση  όσο και από την πλεονάζουσα βιταμίνη Κ2 του φυσικού Ναττό. Είναι προϊόν λειτουργικής διατροφής, κατάλληλο να φροντίζει το κυκλοφορικό σύστημα,  μειώνοντας τον κίνδυνο της θρόμβωσης.

Σχολιάστε