Η ενεργοποίηση της ανοσίας μας σε περίπτωση ίωσης ή λοίμωξης

Λοίμωξη σημαίνει, η παρουσία μικροοργανισμών σε κάποιο σημείο του σώματος, που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, και στη συνέχεια λόγω της τοξικότητάς τους, παραγωγή φλεγμονής που συνοδεύεται από κλινική εικόνα της εκάστοτε λοίμωξης. Έτσι ανάλογα το σημείο που παρουσιάζονται οι μικροοργανισμοί που δημιουργούν την φλεγμονή, μιλάμε για λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, του ουροποιητικού συστήματος, του κεντρικού νευρικού, του δέρματος κλπ.

Στις περιπτώσεις αυτές, μια από τις κύριες ομάδες κττάρων του ανοσοποιητικού που είναι επιφορτισμένη με την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας έναντι των ξένων εισβολέων (ιών, μικροβίων, ξένων σωμάτων, κυττάρων καρκίνου κλπ) είναι τα nk-κύτταρα, τα οποία κατέχοντας το 10% της συνολικής τους ομάδος, είναι υπεύθυνα για την φυσική μας ανοσία.

Επίσης για τις περιπτώσεις των σοβαρών λοιμώξεων, παράλληλα με την αύξηση των nk-κυττάρων, παρουσιάζεται μια σημαντική αύξηση σε Ιντερλευκίνη-10, ένα συστατικό που παρουσιάζει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση, όπως επίσης και Ιντερλευκίνη-12, ουσία που μαζί με την ενεργοποίηση των παραπάνω κυττάρων παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην αύξηση της άμυνας του οργανισμού μας.

Σχολιάστε