Μεσογειακή δίαιτα & Ανοσοποιητικό

Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά με έναν υγιεινό τρόπο ζωής – άσκηση, δίαιτα γεμάτη με δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους, λαχανικά και φρούτα, προβιοτικά και πρεβιοτικά τρόφιμα και αρκετή ηλιοφάνεια, αποφεύγοντας πράγματα που το καταστρέφουν όπως κενές θερμίδες, φάρμακα και αντιβιοτικά, στρες, κάπνισμα και αλκοόλ. Φυσικά, μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα, για να ενισχύσετε γρήγορα τα λευκά αιμοσφαίρια, αλλά να θυμάστε ότι το 85% της ανοσολογικής μας μνήμης δημιουργείται ως απόκριση στους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο έντερο μας. Κι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα καλά αυτά βακτήρια, αυξάνοντας τον αριθμό και την ποικιλομορφία τους.

Η υψηλή πρόσληψη διαλυτών ινών ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πράγματι, τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη διαλυτών φυτικών ινών έχουν το ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα! Διαλυτές ίνες όπως βρώμης, ξηρών καρπών και σπόρων, λαχανικών και όσπριων. Αυτό συμβαίνει επειδή το μικροβίωμα ελέγχει την ανοσολογική μνήμη μας.

Ενισχύει το προσαρμοστικό σύστημα, το κρίσιμο μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος που παράγει αντισώματα. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει δύο βασικά μέρη – το έμφυτο σύστημα με το οποίο γεννηθήκαμε, δηλαδή την πρώτη γραμμή άμυνας και το προσαρμοστικό σύστημα, το οποίο δημιουργείτε με την πάροδο του χρόνου ως απόκριση σε λοιμώξεις κλπ, ώστε να έχουμε μια ισχυρή άμυνα ενάντια στο ίδιο ή παρόμοιο παθογόνο μέσο, όπου τα Β-λεμφοκύτταρά μας παράγουν αντισώματα που διαρκούν για χρόνια. Και αυτό το σύστημα διεγείρεται συνεχώς από μικρόβια που εισέρχονται στο έντερό μας.

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη δίαιτα για να τροφοδοτήσουμε τα καλά μας βακτήρια και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα; Η «πολύχρωμη» Μεσογειακή Διατροφή είναι μια καρκινοδραστική δίαιτα, αφού υπάρχουν τόσες πολλές σαφείς έρευνες που την υποστηρίζουν.

Η δίαιτα αυτή, υποστηρίζει την κατανάλωση ολόκληρων τροφίμων με πολλές φυσικές ίνες (φακές, καρύδια, σπόρους κολοκύθας, φρέσκα λαχανικά σε σαλάτες, φρούτα όπως βατόμουρα, βερίκοκα και κεράσια), υψηλά επίπεδα «καλών» λιπαρών (όπως ελαιόλαδο, ψάρι και ξηρούς καρπούς).

Τα τρόφιμα με ζωηρά χρώματα συνδέονται με υψηλά επίπεδα βιοδραστικών ενώσεων όπως οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες. Περισσότερες από 90 ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι η δίαιτα αυτή είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη δίαιτα για την πρόληψη και τη θεραπεία κάθε είδους χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, Αλτσχάιμερ, μείωση του στρες και καρκίνου, ακόμη και από αυτές που προτείνουν οι υγειονομικές αρχές! Παρέχει επίσης καλά επίπεδα απαραίτητων μετάλλων, όπως κάλιο και μαγνήσιο (βασικά στοιχεία για τον έλεγχο του pH του σώματός μας), ενώ μας παρέχει επίσης βιοδραστικές φυσικές ενώσεις όπως φαινόλες, καροτενοειδή, ανθοκυανίνες και σουλφοραφάνες.

Σχολιάστε