Ναττοκινάση και Βακιλοπεπτιδάση F

Η Ναττοκινάση είναι ένα ένζυμο ( EC 3.4.21.62 ) εκχυλισμένο από το ιαπωνικό τρόφιμο που ονομάζεται nattō . Το Nattō είναι φτιαγμένο από ζυμωμένη σόγια, προσθέτοντας τον Bacillus natto σε βρασμένη σόγια. Αν και άλλα τρόφιμα σόγιας περιέχουν διάφορα ένζυμα, μόνο το nattō περιέχει το συγκεκριμένο ένζυμο ναττοκκινάσης.

Η βακιλοπεπτιδάση F είναι μια ινωδολυτική πρωτεάση σερίνης που παράγεται από τον Bacillus subtilis.

Παρά το όνομα της, η ναττοκκινάση δεν είναι ένζυμο κινάσης , αλλά πρωτεάση σερίνης της οικογένειας σουμπτιλισίνης. Μάλλον ονομάζεται έτσι, από το γεγονός ότι παράγεται από nattōkin , το ιαπωνικό όνομα του Bacillus subtilis var natto.

Το Natto (Ναττό) θεωρείται πως προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην υγεία και ιδιαίτερα στην φλεβική και αγγειακή λειτουργία.

Η Ναττοκινάση ως διατροφικό συστατικό του, έχει ισχυρή ινωδολυτική δράση. Ο λειτουργικός ρόλος της είναι να μειώνει το ιξώδες του αίματος. Όμως μαζί με την την Βακιλοπεπτιδάση-F, όχι μόνο βελτιώνει τη ροή του αίματος, αλλά εμποδίζει τον περαιτέρω σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας ενώ συγχρόνως απομακρύνει σε βάθος χρόνου την υπάρχουσα, λειαίνοντάς την μακροπρόθεσμα, χωρίς να αποκόβει μεγάλα κομμάτια από αυτή.

Το 1980, ο Hiroyuki Sumi από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγου ερεύνησε τις πτυχές των συμβατικών φαρμάκων και πρόσθεσε natto σε ένα τρυβλίο Petri με θρόμβο αίματος.

Σε 18 ώρες, ο θρόμβος του αίματος διαλύθηκε – πολύ λιγότερο χρόνο από ότι συμβαίνει με φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί για τον ίδιο σκοπό. Οι μεταγενέστερες κλινικές μελέτες έχουν επίσης προσδιορίσει τη Ναττοκκινάση.

Το Natto είναι η μόνη πηγή τροφής νατοκινάσης, αλλά μπορείτε επίσης να το αγοράσετε ως συμπλήρωμα. Η έρευνα δείχνει ότι η πρόσληψη συμπληρωμάτων είναι εξίσου αποτελεσματική με την κατανάλωση νάτο.

Το προϊόν Natto NKCP, προέρχεται από το εκχύλισμα του τροφίμου ναττό, το οποίο περιέχει τα λειτουργικά συστατικά Ναττοκινάση και η Βακιλοπεπτιδάση F.

Σχολιάστε