Πρόβλημα με Αιμορροΐδες και Κιρσούς;

Κυκλοφορικά προβλήματα από αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι ένα σύμπλεγμα από μικρά αιμοφόρα αγγεία που φυσιολογικά υπάρχουν στην περιοχή του πρωκτού και χρησιμεύουν για να μεταφέρουν εκεί το αίμα. Κάποια στιγμή όμως με την πάροδο του χρόνου, το αίμα στο σημείο αυτό συσσωματώνεται και οι αιμορροΐδες διογκώνονται, μεγαλώνουν και οι ιστοί που τις συγκρατούν χαλαρώνουν έτσι ώστε να δημιουργείται πρόβλημα

Αιτίες που δημιουργούν τις αιμορροΐδες

Το κύριο πρόβλημα είναι η δυσκοιλιότητα, όμως τόσο ο γενικότερος τρόπος διατροφής με κρεατοφαγία, έλλειψη φυτικών ινών, καθιστική ζωή με ελλιπή άσκηση όσο και δευτερεύουσες καταστάσεις όπως εγκυμοσύνη, ηλικία, έντονος βήχας , κλπ μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία τους.

Ανάλογα την κρισιμότητα της κατάστασής τους, οι αιμορροΐδες χωρίζονται σε τέσσερα στάδια όπου τα δύο πρώτα χαρακτηρίζονται ήπια ενώ τα δύο τελευταία χρήζουν ιατρικής φροντίδας. Το σημαντικό στην θεραπεία της ήπιας κατάστασης των αιμορροΐδων είναι η κατάλληλη διατροφή με αρκετό νερό και διαιτητικές ίνες ενώ στις σοβαρές καταστάσεις η χειρουργική επέμβαση ίσως κρίνεται απαραίτητη.

Κυκλοφορικά προβλήματα των κάτω άκρων

Τα κύρια προβλήματα στο κυκλοφορικό των κάτω άκρων είναι φλεβικά και αρτηριακά. Οι αρτηρίες είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών προς τα όργανά μας και οι φλέβες για την επιστροφή του μεταφέροντας το διοξείδιο του άνθρακα και τα προϊόντα του μεταβολισμού.
Τόσο οι αρτηρίες όσο και οι φλέβες, με την πάροδο του χρόνου και τον μη λειτουργικό τρόπο ζωής (ορθοστασία, έλλειψη άσκησης κλπ), παρουσιάζουν κύρια ήπια φλεβική ανεπάρκεια ή προβλήματα βαθέως δικτύου. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε οιδήματα στα κάτω άκρα, ευρυαγγείες ή κιρσούς (ή αλλιώς φλεβίτις).

Αιτίες που προκαλούν τους κιρσούς

Εκτός από τη κληρονομικότητα ή τα εκ γενετής προβλήματα, οι κύριοι λόγοι είναι επαγγελματικοί (πολύωρη καθιστική ζωή ή ορθοστασία όπως οδηγοί, πωλητές κλπ), το υπερβολικό σωματικό βάρος και η έλλειψη άσκησης, πιθανές φαρμακευτικές αγωγές (ορμονική θεραπεία ή αντισυλληπτικά), οι διαδοχικές εγκυμοσύνες που πιθανώς να επιδράσουν στην ορμονολογική κατάσταση, το θερμό περιβάλλον ή τέλος η ηλικία. Στις περιπτώσεις αυτές παρουσιάζονται πόνοι στα πόδια ή και πρηξίματα, αίσθημα καψίματος στα πέλματα και τέλος φαγούρα.

Αν και οι κιρσοί δεν είναι λόγος που απειλή τη ζωή, όμως ανάλογα με την κατάσταση που μπορεί να περιέλθουν από τη μη περιποίηση, μπορεί να παρουσιάσουν σημαντικά προβλήματα όπως αιμορραγία από ενδεχόμενο τραυματισμό ή ακόμη θρομβοφλεβίτιδα, φλεβικό έκζεμα ή και φλεβικά έλκη σε παραμελημένα πόδια.
Η κύρια (και μόνιμη) θεραπεία που εφαρμόζεται είναι η χειρουργική επέμβαση με τον κλασικό τρόπο ή εναλλακτικά με χρήση ραδιοσυχνότητας ή ενδοφλεβικό laser οι οποίες προκαλούν απόφραξη με σύγχρονο καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ήπια φλεβική ανεπάρκεια

Εκτός από τα έντονα προβλημάτων με κιρσούς και την ανάγκη εγχείρησης, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που παραπονούνται για πρηξίματα ή πόνο στα πόδια χωρίς εμφανή αιτία παρουσίας κιρσών. Στην περίπτωση αυτή, η κακή διαβίωση όπως η ορθοστασία ή η διαρκής καθιστική ζωή χωρίς άσκηση οδηγούν με το χρόνο σε μια ήπια αλλά ενοχλητική κατάσταση φλεβικής ανεπάρκειας την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε συντηρητικά προτού εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο σημαντικό.

Θεραπεία & συντήρηση

Για τις ήπιες περιπτώσεις τόσο για την περίπτωση των αιμορροΐδων όσο και των κιρσών όπου δεν κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση ή έχουν ολοκληρώσει τη χειρουργική θεραπεία και αποφασίζουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους ακολουθώντας μια ήπια συντηρητική αγωγή, το κύριο που θα πρέπει να ρυθμίσουν είναι ο τρόπος που ασκούνται και διατρέφονται.

Στο πρώτο, αύξηση της κίνησής τους με ήπιο περπάτημα, κολύμβηση ή ποδηλασία κρίνονται ευεργετικά ενώ μια προσεκτική διατροφή η οποία ελέγχει το σωματικό τους βάρος και το κρατά σε χαμηλά επίπεδα, αναμφίβολα βοηθά. Στην περίπτωση αυτή διατροφικά προϊόντα που κρατούν σε φυσιολογικά επίπεδα το κυκλοφορικό και την ροή του αίματος, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες προφύλαξης.

Σχολιάστε