Η Αραβινοξυλάνη του Biobran εναντίον χρόνιων λοιμώξεων (μελέτη)

Ο ιός της ηπατίτιδας C (HCV) έχει μολύνει περίπου 150 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως (περίπου το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού) και προκαλεί περίπου 700.000 θανάτους κάθε χρόνο. Έχει αποδειχθεί ότι είναι αιτιολογικός παράγοντας κίρρωσης του ήπατος, ουλών και βλάβης του ήπατος και ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, της πιο κοινής μορφής καρκίνου του ήπατος.

Οι τρέχουσες θεραπείες για τον HCV έχουν σοβαρές παρενέργειες και είναι πολύ ακριβές. Σε αυτή τη μελέτη, διερευνήσαμε τη χρήση μιας νέας, μη τοξικής και οικονομικής θεραπείας του HCV χρησιμοποιώντας ένα φυσικό προϊόν από πίτουρο ρυζιού αραβινοξυλάνη, γνωστό ως Biobran.

Το Biobran έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι ιογενών λοιμώξεων, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι ασκεί αντι-HIV δράση αναστέλλοντας την αναπαραγωγή του HIV-1 όπως επίσης ότι προλαμβάνει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος σε ηλικιωμένους, προκαλώντας σημαντικές μειώσεις στη βαθμολογία του συνδρόμου κοινού κρυολογήματος για βήχα, κακουχία, πυρετό, πονόλαιμο και ρινικές εκκρίσεις /φτάρνισμα (1,2,3).

Περαιτέρω μελέτες έχουν δείξει ότι το Biobran είναι ένας ισχυρός ανοσοδιαμορφωτής με την ικανότητα να ενεργοποιεί διαφορετικά συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως φυσικά κύτταρα φονείς (NK), κυτταροτοξικά CD8+ Τ κύτταρα και δενδριτικά κύτταρα, και αυξάνει την παραγωγή ιντερφερόνης-γ. μια πρωτεΐνη που απελευθερώνεται από συγκεκριμένα λευκά αιμοσφαίρια ως απόκριση σε ιογενείς λοιμώξεις) (Εικ. 1). Αυτά τα αποτελέσματα μας ενθάρρυναν να επιδιώξουμε την πιθανή επίδραση του Biobran στον περιορισμό της ιαιμίας (ενός δείκτη της περιεκτικότητας του ιού στο αίμα) σε ασθενείς με χρόνιο HCV.

Σε αυτή τη μελέτη, 37 ασθενείς με χρόνια HCV χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και έλαβαν θεραπεία για 3 μήνες. Οι υπό διερεύνηση παράμετροι περιελάμβαναν ιαιμία, ηπατικά ένζυμα (ALT και AST), επίπεδα ιντερφερόνης-γάμα και τοξικότητα πριν και μετά τη θεραπεία. Η πρώτη ομάδα υποβλήθηκε σε θεραπεία με μια κοινή θεραπεία (πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη (PEG IFN) συν ριμπαβιρίνη) ενώ η δεύτερη ομάδα υποβλήθηκε σε θεραπεία με Biobran (1 g/ημέρα).

Και οι δύο ομάδες εμφάνισαν σημαντικές και παρόμοιες μειώσεις στη ιαιμία μετά από 3 μήνες θεραπείας σε σχέση με τις τιμές τους πριν από τη θεραπεία. Επιπλέον, η θεραπεία με Biobran οδήγησε επίσης σε σημαντική αύξηση στο επίπεδο της ιντερφερόνης-γάμα.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η ομάδα Biobran δεν παρουσίασε παρενέργειες και οι ασθενείς ανέφεραν καλή υγεία, ενώ στην ομάδα PEG IFN συν ριμπαβιρίνη υπήρχε πυρετός, αναιμία και θρομβοπενία και οι ασθενείς ανέφεραν εύκολη κόπωση. Επιπλέον, ενώ το κόστος της τυπικής θεραπείας φροντίδας (PEG IFN συν ριμπαβιρίνη) για τη θεραπεία του χρόνιου γονότυπου 4 του ιού HCV αγγίζει περίπου τα 3.000 $ για προμήθεια 3 μηνών και μπορεί να φτάσει έως και 10.000 $ στις ΗΠΑ, το κόστος μιας προμήθειας 3 μηνών του Biobran (1g/ημέρα) είναι λιγότερο από 1.000$.

Σημειώνουμε ότι το Biobran έχει αποδειχθεί ως ένας σημαντικός φυσικός τροποποιητής βιολογικής απόκρισης (BRM) λόγω της ικανότητάς του να διατηρεί τα ανοσοενεργά κύτταρα σε υψηλά επίπεδα για μεγάλες χρονικές περιόδους, ενώ άλλα BRM αποτυγχάνουν να το κάνουν (ένα αποτέλεσμα γνωστό ως υποαπόκριση).

Επιπλέον, το Biobran έχει εξεταστεί για τοξικότητα και βρέθηκε ότι είναι ένας ασφαλής και μη τοξικός παράγοντας: [1) η θανατηφόρα δόση 50% του Biobran είναι μεγαλύτερη από 36 g/kg. 2) το τεστ Ames για μεταλλαξιογένεση ήταν αρνητικό. και 3) η μελέτη υποχρόνιας τοξικότητας (διατροφική μελέτη 28 ημερών σε σκύλους λαγωνικά), η μελέτη αντιγονικότητας σε ινδικά χοιρίδια και οι γονοτοξικές δοκιμές δείχνουν ότι το Biobran είναι μη τοξικό]. Το Biobran έχει επίσης εξεταστεί για τοξικότητα σε ανθρώπους χρησιμοποιώντας χημική ανάλυση αίματος, συμπεριλαμβανομένων των ηπατικών ενζύμων, και μετά από 1 μήνα θεραπείας, δεν ανιχνεύθηκαν ανωμαλίες.

Συμπεραίνουμε έτσι, ότι το Biobran φαίνεται να είναι ένα πιθανό συμπληρωματικό συστατικό για τη χρόνια HCV, χαμηλού κόστους, ασφαλές και αποτελεσματικό. Απαιτούνται φυσικά περαιτέρω μελέτες για να τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητά του σε μεγάλο αριθμό ασθενών που έχουν μολυνθεί με HCV και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Αρθογράφος: Mamdooh Ghoneum. Charles R Drew University of Medicine and Science, Department of Surgery, Los Angeles, CA, USA

Πηγή: Atlas of science

Η Μελέτη:
Clinical Trial / Int J Immunopathol Pharmacol. 2016 Dec;29(4):647-653. doi: 10.1177/ 0394632016674954.  Epub 2016 Oct 31.
Arabinoxylan rice bran (Biobran) suppresses the viremia level in patients with chronic HCV infection: A randomized trial
Hosny Salama  1 , Eman Medhat  1 , Magda Shaheen  2 , Abdel-Rahman N Zekri  1 , Tarneem Darwish  3 , Mamdooh Ghoneum  4
Affiliations PMID: 27799299 PMCID: PMC5806823 DOI: 10.1177/0394632016674954 (Free PMC article)

Βιβλιογραφία:
1) M Ghoneum –
Anti-HIV activity in Vitro of MGN-3, an Activated Arabinoxylan from Rice Bran“.
Biochemical & [Biophysical Research Communications 243, 25-29 (1998)].
2) GHONEUM and S. AGRAWAL Charles Drew University of Medicine and Science, Los Angeles, CA, U.S.A.; 2Division of Basic and Clinical Immunology, University of California, Irvine, CA, U.S.A.
MGN-3/BIOBRAN ENHANCES GENERATION OF CYTOTOXIC CD8+ T CELLS VIA UPREGULATION OF DEC-20S EXPRESSION ON DENDRITIC CELLS”-
INTERNATIONAL JOURNAL OF IMMUNOPATHOLOGY AND PHARMACOLOGY Vol. 27, no. 4, 523-530 (2014) Received May 17, 2014 <Accepted August 29,2014
3) Maeda H, Ichihashi K, Fujii T, Omura K, Zhu X, Anazawa M, Tazawa K –
Oral administration of hydrolyzed rice bran prevents the common cold syndrome in the elderly based on its immunomodulatory action“.
(Biofactors. 2004;21(1-4):185-7).

Σχολιάστε