Η διάγνωση του καρκίνου είναι ένα συναισθηματικά τραυματικό γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την αίσθηση της συνολικής λειτουργίας και ευεξίας του ασθενούς. Η φλεγμονή είναι χαρακτηριστικό του καρκίνου, ενώ η φλεγμονώδης διαδικασία του, βοηθά τον πολλαπλασιασμό και την επιβίωση των κακοήθων κυττάρων, καταστέλλοντας την ανοσο-ανταπόκριση και προάγοντας τη μετάσταση του όγκου.
Η έρευνα έχει δείξει ότι η αυξανόμενη συστηματική φλεγμονή συσχετίζεται αντιστρόφως με την αναφερόμενη ποιότητα ζωής (QoL) των ασθενών και είναι ένας ζωτικής σημασίας μηχανισμός που οδηγεί σε αρνητικά προγνωστικά αποτελέσματα σε προχωρημένο καρκίνο. Η χρόνια φλεγμονή παράλληλα με τα θεραπευτικά σχήματα για τον καρκίνο συμβάλλει επίσης στην ενεργοποίηση των μικρογλοίων στο κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας νευρική φλεγμονή. Αυτό οδηγεί σε συμπεριφορικές συν-νοσηρότητες όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η κόπωση, η γνωστική εξασθένηση και ο νευροπαθητικός πόνος, που επίσης επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής. Ο υποσιτισμός που σχετίζεται με τον καρκίνο λόγω της ενεργοποίησης της συστηματικής φλεγμονής είναι επίσης ένας προγνωστικός παράγοντας για την κακή ποιότητα ζωής.

Η στόχευση στη φλεγμονή είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο και τη βελτίωση της θεραπείας.
Η Αραβινοξυλάνη πίτουρου ρυζιού (Biobran) χρησιμοποιείται σε ασθενείς με καρκίνο για την υποστήριξη της εξασθενημένης λειτουργίας του ανοσοποιητικού κατά τη διάρκεια και μετά τη συμβατική θεραπεία του καρκίνου. Το Biobran έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τροποποιητής βιολογικής απόκρισης φυτικής προέλευσης με ανοσο-τροποποιητικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Ρυθμίζει τις ανοσολογικές και φλεγμονώδεις αποκρίσεις μέσω άμεσης απορρόφησης στην κυκλοφορία του αίματος και έμμεσης ρύθμισης της μικροχλωρίδας του εντέρου. Πολυάριθμες μελέτες και κλινικές δοκιμές έχουν δείξει βελτιωμένη ποιότητα ζωής με τη χρήση του σε ασθενείς με καρκίνο.
Αξιολόγηση της Ποιότητας Ζωής
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την ποιότητα ζωής (QoL) ως ΄΄την αντίληψη ενός ατόμου για τη θέση του στη ζωή στο πλαίσιο της κουλτούρας και των συστημάτων αξιών στα οποία ζει και σε σχέση με τους στόχους, τις προσδοκίες, τα πρότυπα και τις ανησυχίες του’’.
Στη διάγνωση του καρκίνου η ποιότητα ζωής του ασθενούς αλλάζει καθώς η νόσος εξελίσσεται ταχύτατα. Οι ασθενείς με μη-μεταστατικό καρκίνο αναφέρουν καλύτερα συμπτώματα και σωματική λειτουργία από τους ασθενείς με υποτροπιάζοντα ή μεταστατικό καρκίνο. Η τοξικότητα λόγω χημειοθεραπείας επηρεάζει την ποιότητα ζωής η οποία επιδεινώνεται μέσα στους κύκλους θεραπείας που αυξάνονται, ενώ σε καρκίνο τελικού σταδίου, ο πρωταρχικός στόχος θεραπείας ουσιαστικά μετατοπίζεται από τη θεραπεία της νόσου στη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής.
Η ατομική ποιότητα ζωής είναι μια υποκειμενική αντίληψη της σωματικής και ψυχικής ευεξίας που επηρεάζεται από τους κινδύνους και τις συνθήκες της υγείας, τη λειτουργική κατάσταση, την κοινωνική υποστήριξη και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Δύο Ερωτηματολόγια, Εργαλεία Αξιολόγησης της Ποιότητας Ζωής
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Έρευνα και τη Θεραπεία του Καρκίνου (EORTC) έχει αναπτύξει ένα βασικό ερωτηματολόγιο 30 σημείων (QLQ-C30) για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία των ασθενών με καρκίνο. Αυτό αποτελείται από πολλαπλών στοιχείων λειτουργικές κλίμακες για τη σωματική, τη συναισθηματική, τη γνωστική και την κοινωνική λειτουργία, όπως επίσης κλίμακες συμπτωμάτων για κόπωση, πόνο, ναυτία και εμετό.
Ένα άλλο ευρέως χρησιμοποιούμενο ερωτηματολόγιο ποιότητας ζωής για τον καρκίνο είναι το Functional Assessment of Cancer Therapy -General (FACT-G) ερωτηματολόγιο 27 σημείων το οποίο αξιολογεί διάφορους τομείς ποιότητας ζωής, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών, λειτουργικών, οικογενειακών, κοινωνικών και συναισθηματικών. Η άθροιση των στοιχείων παρέχει βαθμολογίες για κάθε τομέα και μια συνολική βαθμολογία ποιότητας ζωής.
Μελέτη βρήκε ότι το 55% των ογκολογικών τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών (RCTs) που ανέφεραν την ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο χρησιμοποίησαν είτε το QLQ-C30 είτε το FACT-G ως όργανο μέτρησης.