Επίδραση του Natto στη διαταραχή της ροής του αίματος, σε άτομα με ασθένειες του τρόπου ζωής (μελέτη)

Αξιολόγηση επιδράσεων του Bacillus subtilis Natto, σε συμπτώματα που προκαλούνται από διαταραχή της ροής του αίματος σε γυναίκες ασθενείς με ασθένειες του τρόπου ζωής (μελέτη)

Το προϊόν ζύμωσης σόγιας natto είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό τρόφιμο στην Ιαπωνία και θεωρείται συμπλήρωμα υγείας. Χρησιμοποιήσαμε ένα συμπλήρωμα διατροφής που προέρχεται από natto, του οποίου το κύριο συστατικό είναι η βακιλοπεπτιδάση F, και παρουσιάζει αντιθρομβωτικές και ινωδολυτικές ιδιότητες, όπως επίσης παρουσιάζει μείωση της αρτηριακής πίεσης. Εξετάσαμε εάν η ημερήσια πρόσληψη του, βελτιώνει αποτελεσματικά τα υποκειμενικά συμπτώματα σε ασθενείς με ασθένειες του τρόπου ζωής σε αυτήν τη διασταυρούμενη, διπλή-τυφλή μελέτη.

Ένα εκχύλισμα σόγιας που έχει υποστεί ζύμωση με κύριο συστατικό σουμπτιλισίνης NAT (νατοκινάση) χρησιμοποιήθηκε ως ενεργό εικονικό φάρμακο. Ένας κύκλος 4 εβδομάδων μείωσε σημαντικά τη βαθμολογία της οπτικής αναλογικής κλίμακας (VAS) για τη δυσκαμψία του ώμου από 42,3 σε 32,4 (P=0,009), τη βαθμολογία VAS για οσφυαλγία από 25,5 σε 18,8 (P=0,02), και η βαθμολογία VAS για ψυχρότητα των άκρων από 33,1 έως 25,7 (P=0,002). Ωστόσο, δεν βρέθηκε σημαντική διαφορά στη βαθμολογία VAS για τον πονοκέφαλο. Μετά από μια πορεία 4 εβδομάδων ενεργού εικονικού φαρμάκου, δεν βρέθηκαν σημαντικές αλλαγές στη βαθμολογία VAS για κανένα σύμπτωμα.

Η σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων παρατηρήθηκε στη βελτίωση της ροής του αίματος από το συμπλήρωμα διατροφής από ναττό. Συμπερασματικά φαίνεται ότι η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής με βάση το ιαπωνικό παραδοσιακό φαγητό natto βοηθά στην ανακούφιση των υποκειμενικών συμπτωμάτων για άτομα με ασθένειες του τρόπου ζωής που λαμβάνουν ιατρική φροντίδα.

Λέξεις-κλειδιά: Ιαπωνικό παραδοσιακό τρόφιμο, βακιλοπεπτιδάση F, ασθένεια τρόπου ζωής, υποκειμενικό σύμπτωμα, συμπλήρωμα.

Το Natto NKCP®
βασισμένο στην παραδοσιακή Ιαπωνική διατροφή (fermented soybean extract), και περιέχοντας συνδυασμό Ναττοκινάσης και Βακιλοπεπτιδάσης F, ξεχωρίζει ως ένα συναρπαστικό παράδειγμα του πώς η επιστημονική καινοτομία μπορεί να αξιοποιήσει τη δύναμη των φυσικών συστατικών.