
Φιμπρίνη.
Ένα φυσικό συστατικό απομάκρυνσης των θρόμβων του αίματος
Η φιμπρίνη (ινωδογόνο) είναι σύμπλεγμα γλυκοπρωτεϊνών, που παράγεται στο ήπαρ και κυκλοφορεί στο αίμα. Κατά τη διάρκεια τραυματισμού, μετατρέπεται από το ένζυμο θρομβίνη σε ινική και στη συνέχεια σε θρόμβο αίματος. Κατά τη διάρκεια της πήξης του αίματος, η θρομβίνη μαζί με το ινωδογόνο σχηματίζει κλώνους ινώδους. Οι κλώνοι αυτοί στη συνέχεια πολυμερίζονται και διασυνδέονται με άλλους για να σχηματίσουν ένα εκτεταμένο δίκτυο που αποτελεί τη βάση για τον σχηματισμό ενός ώριμου θρόμβου. Οι φλεβικοί και αρτηριακοί θρόμβοι περιέχουν σημαντικές ποσότητες φιμπρίνης.
Με απλά λόγια, ινωδογονόλυση (φιμπρινόλυση) είναι η διαδικασία της διάσπασης των θρόμβων του αίματος. Όταν οι θρόμβοι αίματος έχουν απομακρυνθεί από την κυκλοφορία, εμφανίζεται το ένζυμο πλασμίνη το οποίο διασπά την πρωτεΐνη φιμπρίνη. Μια φυσική δράση που συνυπάρχει με την διαδικασία δημιουργίας θρόμβων στο κύκλωμα της κυκλοφορίας του αίματος.
Σαν αποτέλεσμα έχουμε μείωση της “εν τω βάθει” φλεβικής θρόμβωσης και άρα μείωση της πιθανότητας πνευμονικής εμβολής ή εμφράγματος του μυοκαρδίου. Δηλαδή όσο η δράση της Ινωδογονόλυση αυξάνεται τόσο η δράση της θρόμβωσης μειώνεται. Η Ινωδογονόλυση επιτυγχάνεται με τη δράση του ενζύμου πλασμίνη πάνω στην πρωτεϊνη φιμπρίνη με παράλληλη δράση πάνω στο φιμπρινογόνο. (Φιμπρινογόνο ονομάζουμε την πρωτεΐνη που δεν διαλύεται μέσα στο πλάσμα του αίματος, έτσι ώστε όταν ενεργοποιείται, να μετατρέπεται σε αδιάλυτες ίνες φιμπρίνης). Άρα το ζητούμενο αποτέλεσμα στην αντιθρομβωτική διαδικασία είναι η διάσπαση της φιμπρίνης.
Αρκετές διαταραχές του ινωδογόνου προκαλούν παθολογικές αιμορραγίες, πήξη του αίματος ή οδηγούν σε απόθεση ινωδογόνου στο ήπαρ, στα νεφρά και σε άλλους ιστούς του οργανισμού. Υπάρχουν διάφορες γενετικές διαταραχές, που κυμαίνονται από παντελή έλλειψη του, μέχρι συγγενείς διαταραχές στην δομή και στην αποθήκευση του.
Το ένζυμο Ναττοκινάση εμφανίζει ισχυρή ινωδολυτική δράση. Διαλύει τους θρόμβους αίματος υδρολύοντας απευθείας το ινώδες και το υπόστρωμα της πλασμίνης. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τη Ναττοκινάση ένα ευέλικτο και ισχυρό ινωδολυτικό συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των θρόμβων αίματος. Έχει μελετηθεί εκτενώς στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Κίνα. Πρόσφατα, η αντιθρομβωτική ικανότητα της, έχει αναγνωριστεί από τον EFSA. Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών στις Ηνωμένες Πολιτείες ερεύνησε και αξιολόγησε την ασφάλεια της, ενώ μελέτες διεξάγονται για να αναδείξουν τις ιδιότητές της.


Το Natto NKCP®
βασισμένο στην παραδοσιακή Ιαπωνική διατροφή (fermented soybean extract), και περιέχοντας συνδυασμό Ναττοκινάσης και Βακιλοπεπτιδάσης F, ξεχωρίζει ως ένα συναρπαστικό παράδειγμα του πώς η επιστημονική καινοτομία μπορεί να αξιοποιήσει τη δύναμη των φυσικών συστατικών.