Ναττοκινάση & Βακιλοπεπτιδάση F. Δύο ένζυμα του τροφίμου ναττό, που αξίζει να υπάρχουν στη διατροφή μας (ανασκόπηση)

Το τρόφιμο Ναττό

Το ναττό, είναι ένα τρόφιμο που παράγεται στην Ιαπωνία, με βάση τους καρπούς της σόγιας μέσω ζύμωσής τους από ένα συγκεκριμένο βακτήριο που ονομάζεται Bacillus subtilis natto. Η υψηλή κατανάλωση ναττό έχει συνδεθεί με τη μεγαλύτερη μέση διάρκεια ζωής του ιαπωνικού πληθυσμού και τα χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών. Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι άτομα με διατροφή πλούσια σε ναττό έχουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Ως τρόφιμο, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, αλλά τα περισσότερα οφέλη του συνδέονται με τη ναττοκινάση και τη βακιλοπεπτιδάση F, τα δύο ισχυρά ένζυμα που έχουν ως μοναδική πηγή τους αυτό το τρόφιμο. Τα οφέλη του στην υγεία και η ξεχωριστή -ίσως σε πολλούς δυσάρεστη- γεύση και οσμή του, είναι χάρη σε αυτά τα μοναδικά ένζυμα. Μελέτες δείχνουν ότι η ναττοκινάση και η βακιλοπεπτιδάση F έχουν την ικανότητα να διαλύουν τους θρόμβους αίματος, να βοηθούν στη διατήρηση της καλής δομής των αιμοφόρων αγγείων, να βελτιώνουν τη ροή του αίματος, να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, να μειώνουν την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας έτσι τελικά την πιθανότητα καρδιακής προσβολής.

Ναττοκινάση και Βακιλοπεπτιδάση F

Η βακιλοπεπτιδάση F είναι μια ενδοπεπτιδάση σερίνης που εκκρίνεται από τον Bacillus subtilis μετά το τέλος της εκθετικής ανάπτυξης του. Είναι ινωδολυτική και συντίθεται ως πρόδρομος, που είτε ενεργοποιείται αυτοκαταλυτικά είτε από άλλη, μη αναγνωρισμένη πεπτιδάση του B. subtilis. Έρευνες για την παράλληλη παρουσία ναττοκινάσης και βακιλοπεπτιδάσης F, έχουν δείξει ότι και οι δύο έχουν σημαντικές ιδιότητες που ωφελούν την καρδιαγγειακή λειτουργία, όπως επίσης παρέχουν συμπληρωματική βοήθεια κατά των θρομβωτικών, υπερτασικών, αθηροσκληρωτικών, λιπιδικών, αιμοπεταλιακών και νευροπροστατευτικών επιδράσεων.

Η σύγχρονη παρουσία των δύο αυτών ενζύμων έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικότερη των μεμονωμένων ξεχωριστά. Και οι δύο, παρουσιάζουν ινωδογονολυτική δράση, που σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν τους θρόμβους του αίματος να διασπαστούν σε βάθος χρόνου, χωρίς να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια. Επιβραδύνουν την εξέλιξη του σχηματισμού πλάκας και εμποδίζουν την ανάπτυξη αθηροσκληρωτικών βλαβών, με διάφορους τρόπους:

1. Με την πολύ αποτελεσματική αποικοδόμηση του ινώδους και συνεπώς την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων.
2. Αυξάνοντας την απελευθέρωση του ενεργοποιητή πλασμινογόνου των ιστών που οδηγεί σε αύξηση του σχηματισμού πλασμίνης, η οποία διαλύει θρόμβους.
3. Με την παραγωγή άλλων ενζύμων που διαλύουν θρόμβους όπως η ουροκινάση η οποία ενισχύεται από τη ναττοκινιάση.
4. Εμποδίζοντας το σχηματισμό θρομβοξάνης που οδηγεί σε λιγότερη συσσώρευση αιμοπεταλίων και σχηματισμό θρόμβων.
Εκτός από την καλά τεκμηριωμένη αντιθρομβωτική δράση τους, η σύγχρονη παρουσία τους λειτουργεί όπως η ασπρίνη για την αραίωση του αίματος και την επιβράδυνση του χρόνου πήξης του αίματος, μέσω της ισχυρής αντιαιμοπεταλιακής συσσώρευσης και της αντιπηκτικής τους δράσης.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή με ναττό, οδηγεί σε μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης. Ο ακριβής μηχανισμός δράσης δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά ορισμένες δοκιμές έχουν δείξει ότι δρα ως αναστολέας του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ), το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της αγγειοτενσίνης II, μιας υπερτασικής πεπτιδικής ορμόνης.

Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η διατροφή με ναττό, οδηγεί σε μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης. Ο ακριβής μηχανισμός δράσης δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά ορισμένες δοκιμές έχουν δείξει ότι δρα ως αναστολέας του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ), το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της αγγειοτενσίνης II, μιας υπερτασικής πεπτιδικής ορμόνης.

Τόσο οι εργαστηριακές όσο και οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι διατροφή πλούσια στα δύο ένζυμα, μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια, τη συνολική χοληστερόλη και την LDL χοληστερόλη ενώ αυξάνει την HDL (καλή). Τα αποτελέσματα μείωσης των λιπιδίων φαίνεται να είναι πιο έντονα και σε υψηλότερες δόσεις.
Η αθηροσκλήρωση ή η στένωση των αρτηριών λόγω της συσσώρευσης πλάκας είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό σε όλη την καρδιαγγειακή νόσο.

Το μείγμα αυτό ναττοκινάσης και βακιλοπεπτιδάσης F, όταν χρησιμοποιείται σε ασθενείς με υπάρχουσες αθηρωματικές πλάκες, έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει την εξέλιξη της πλάκας και μειώνει την πάχυνση του εσωτερικού χιτώνα. Έρευνες μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο λόγος που τα ένζυμα του ναττό μειώνουν τη συσσώρευση πλάκας οφείλεται στη συνδυασμένη αντιθρομβωτική, αντιπηκτική, αντιοξειδωτική και αντιλιπιδική τους δράση.

Νευροπροστατευτικά και άλλα αποτελέσματα

Η ναττοκινάση μπορεί να διαδραματίσει συμπληρωματικό ρόλο στη βοήθεια ατόμων με Alzheimer λόγω της ικανότητάς της να αποικοδομεί τα ινίδια αμυλοειδούς και των αντιφλεγμονωδών επιδράσεών της, οι οποίες έχουν αποδειχθεί τόσο σε εργαστηριακές όσο και σε κλινικές δοκιμές. Περαιτέρω νευροπροστατευτικά αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί σε άτομα με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο όπου η ναττοκινάση ήταν σε θέση να βελτιώσει τη ροή του αίματος αναστέλλοντας τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και το σχηματισμό θρόμβων.

Σχετικά με τη χρόνια ιγμορίτιδα, η έρευνα δείχνει ότι η ναττοκινάση μπορεί να συρρικνώσει τους ρινικούς πολύποδες που προκαλούν απόφραξη και τη λεπτή βλέννα, βελτιώνοντας τη ροή του αέρα και μειώνοντας την ενόχληση. Εξαιτίας αυτών των επιπτώσεων, οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το ένζυμο για τη θεραπεία συμπτωμάτων αναπνευστικών παθήσεων όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η βρογχίτιδα.

Η ναττοκινάση επίσης μπορεί να προάγει μια καλή ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, η κακή υγεία του οποίου μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό και να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Οι προβιοτικές ιδιότητες της ναττοκινάσης μπορεί να ενισχύσουν το μεταβολισμό και να μειώσουν το σωματικό λίπος, ρυθμίζοντας και ενδεχομένως αποτρέποντας μεταβολικές διαταραχές όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Κίνδυνοι και προφυλάξεις

Η ναττοκινάση είναι γενικά ασφαλής, αλλά οι ισχυρές επιδράσεις του ενζύμου μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές σε άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν προσθέσετε την τροφή ή το συμπλήρωμα στη διατροφή σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα αντιμετωπίσετε κανέναν από αυτούς τους κινδύνους για την υγεία: Επειδή η ναττοκινάση μπορεί να διαλύσει θρόμβους αίματος, τα άτομα που λαμβάνουν σχετικά αντιθρομβωτικά φάρμακα όπως ασπιρίνη για την αραίωση του αίματος, μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας.

Επίσης, εάν λαμβάνετε θεραπεία για καρδιαγγειακή νόσο με οποιαδήποτε φάρμακα, όπως αναστολείς ΜΕΑ ή αντιπηκτικά, θα υπάρξει αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των φαρμάκων και του ναττό, όπου τα αποτελέσματα και των δύο ενισχύονται. Εάν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση ή παίρνετε φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε ναττοκινάση. Ενώ οι ικανότητες της ναττοκινάσης στην καταπολέμηση του θρόμβου αίματος μπορεί να αποτρέψουν τη βαθιά φλεβική θρόμβωση, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως θεραπεία χωρίς την επίβλεψη γιατρού.

Η ναττοκινάση χωρίς την παρουσία βακιλοπεπτιδάσης F, θα μπορούσε θεωρητικά να απομακρύνει γρήγορα έναν θρόμβο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Επίσης, λόγω του ότι δεν υπάρχει αρκετή έρευνα που να υποδεικνύει ότι η ναττοκινάση είναι ασφαλής για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, καλό είναι να αποφεύγεται.

Ποσότητες και δοσολογία

Αν και αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα οφέλη της ναττοκινάσης προέρχονται από μια από του στόματος ημερήσια δόση 100, 200 ή και 400mgr, ο EFSA ορίζει ως συμπλήρωμα διατροφής (νέο τρόφιμο ή nova food) το εκχύλισμα ζυμωμένων καρπών σόγιας ναττό (fermented soybean extract) και όχι την καθαρή ναττοκινάση, με μέγιστο ημερήσιο όριο του, αποκλειστικά τα 100mgr.

Το Natto NKCP®
βασισμένο στην παραδοσιακή Ιαπωνική διατροφή (fermented soybean extract), και περιέχοντας συνδυασμό Ναττοκινάσης και Βακιλοπεπτιδάσης F, ξεχωρίζει ως ένα συναρπαστικό παράδειγμα του πώς η επιστημονική καινοτομία μπορεί να αξιοποιήσει τη δύναμη των φυσικών συστατικών.