Αραβινοξυλάνη
Πίτουρου Ρυζιού
Μια σημαντική
διαιτητική ίνα

Η Αραβινοξυλάνη είναι ένα φυτικό εκχύλισμα που συνήθως χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής. Η σύνθεσή της προέρχεται από την ημικυτταρίνη, ένα συνδυασμός σακχάρων που υπάρχουν τόσο στο πρωτοβάθμιο όσο και δευτεροβάθμιο κυτταρικό τοίχωμα πολλών δημητριακών (και άλλων φυτών). Αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά των διαλυτών και αδιάλυτων διαιτητικών ινών οι οποίες φαίνεται να ασκούν διάφορα οφέλη.
Από χημικής άποψης, είναι μια πολυμερής ένωση αποτελούμενη από αραβινόζη, και ξυλόζη (σε μερικά φυτά απαντάται και γαλακτόζη). Και τα δύο αυτά συστατικά είναι πεντόζες, σάκχαρα που βρίσκονται στο κυτταρικό τοίχωμα των φυτών. Βοηθούν δομικά στην ενίσχυση των κυττάρων τους ώστε να χρησιμεύσουν ως στοιχεία αποθήκευσης για φαινολικά οξέα όπως το φερουλικό οξύ, τα οποία εξυπηρετούν διάφορες βιολογικές λειτουργίες στο κύτταρο.

Δομικά η αραβινοξυλάνη, όπως και οι περισσότερες φυτικές ίνες, αποτελείται από ένα σχετικά μεγάλο μοριακό βάρος με αποτέλεσμα να γίνεται δύσπεπτη και να μην μπορεί να απορροφηθεί και να προσφέρει τα οφέλη της στον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως στο ανοσοποιητικό του, ενώ ο μόνος τρόπος για να αλλάξει κάτι τέτοιο, είναι να διασπαστεί σε μικρότερα τμήματα ώστε να εισέλθει στο αίμα και έτσι να μπορέσει να γίνει περισσότερο λειτουργική. Μια ενδιαφέρουσα και καινοτόμος μέθοδος διάσπασης της αραβινοξυλάνης σε μικρότερο μοριακό βάρος είναι η υδρόλυσή της με τη βοήθεια ενζύμων από το μανιτάρι Shiitake.

Έχει τεκμηριωθεί εδώ και πολλά χρόνια, ότι ορισμένα μεγάλα μόρια πολυσακχαρίτη σύνθετων υδατανθράκων, όπως οι φυτικές ίνες που καταφέρνουν να περάσουν το λεπτό έντερο και να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος, έχουν την ικανότητα να τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα (κυρίως σε μελέτες που φαίνεται να ενεργοποιούν τα κύτταρα ΝΚ).

Οι φυτικές ίνες γενικά έχουν επίσης συνδεθεί στην έρευνα με τη μείωση της χοληστερόλης, τον βελτιωμένο μεταβολισμό του σακχάρου και τη μείωση της εντερικής τοξικότητας. Το πίτουρο ρυζιού επίσης παρουσιάζει αντιιικές ιδιότητες, ενώ ορισμένες ίνες μανιταριών έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση. Τα μικρότερα μόρια ημικυτταρίνης πίτουρου ρυζιού, τα πιο ισχυρά των οποίων είναι οι ενώσεις αραβινοξυλάνης, μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το ανοσοποιητικό, επειδή ακριβώς είναι ικανές να απορροφώνται αχώνευτες μέσω του λεπτού εντέρου στο σύστημα αίματος. Μελέτες έχουν δείξει, ότι η αραβινοξυλάνη του πίτουρου ρυζιού, μπορεί να κινητοποιήσει ένα αδύναμο ανοσοποιητικό, ενεργοποιώντας κυρίων αμυντικά κύτταρα όπως τα ΝΚ, τα Τ και τα Β, αλλά και άλλες παραμέτρους του όπως η παραγωγή αντισωμάτων.

Το Biobran /MGN-3,
συμπλήρωμα διατροφής υδρολυμένης Αραβινοξυλάνης πίτουρου ρυζιού από ένζυμα μανιταριού shiitake, βασισμένο στην παραδοσιακή Ιαπωνική διατροφή και δημιουργημένο από ομάδα ανοσολόγων, ξεχωρίζει ως ένα συναρπαστικό παράδειγμα του πώς η επιστημονική καινοτομία μπορεί να αξιοποιήσει τη δύναμη των φυσικών ενώσεων.

Καθώς η έρευνα συνεχίζει να εκτυλίσσεται, αυτή η ανακάλυψη έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη φροντίδα και τη διαχείριση ενός υγιούς τρόπου ζωής.